PDA

View Full Version : [Tutorial] [PL] Jak zrobić skrypt 100% AFK od podstaw

Czougista
11-27-2015, 06:09 PM
Cześć.
Ostatnio grając na pewnym serwerze zauważyłem, że wiele osób nie potrafi zrobić własnego skryptu 100% AFK.
Pewnie spotkałeś się z sytuacją, że ktoś po zakupie skryptu od nieznajomego skarżył się na utratę ekwipunku bądź gotówki - ja zaobserwowałem to wiele razy, dlatego postanowiłem napisać ten poradnik, do dzieła! :)

CONFIG: http://www.speedyshare.com/BJyC5/Czougista-Config.lua

1. Zaczynając tworzyć swój skrypt udaj się do depo w mieście, w którym znajduje się wybrane przez Ciebie expowisko - jeżeli to niemożliwe, postaraj się wybrać takie, z którego będziesz mógł tam bezpośrednio popłynąć.

2. Jeżeli jesteś już na miejscu, stań w dowolnym miejscu w depo i dodaj w Walkerze waypoint "Stand", a następnie tuż pod nim dodaj label (add label), po czym wpisz w wywołanym okienku "BP" i zatwierdź przyciskiem "Ok".

3. Kolejnym krokiem będzie stworzenie "waypointów" do miejsca w depo, w którym Twoja postać bez problemu będzie mogła dostać się do skrzynki. Możesz to zrobić używając funkcji (Add Stand) w walkerze. Możesz wejść kilka poziomów wyżej lub niżej od miejsca, z którego wystartowałeś - ważne żeby w pobliżu było wolne depo dla Twojej postaci. :) Na poniższym screnshocie zobaczysz jak to mniej więcej powinno wyglądać:
13000

Kiedy dotarłeś już do takiego miejsca dodaj kolejny label, wpisując w nim "Deposit"

5. Następnie stwórz drogę do banku, czasami warto ustać kratkę od lady, przy której znajduje się NPC aby zapobiec zacięciu się bota, jeżeli wszystkie miejsca będą zajęte. Zwróć jednak uwagę na to żeby odległość nie była zbyt duża - możesz to sprawdzić wpisując frazę "hi" na chacie.

6. (Pomiń ten punkt jeżeli nie chcesz, aby postać chodziła ładować softy) Przy banku dodaj 4 nowe labele, bezpośrednio jeden pod drugim: "BP", "CheckSoft", "GoRefillSoft", "WithdrawSoft".ZAPAMIĘTAJ, w którym miejscu stworzyłeś labele, a następnie stwórz waypointy na statek i dodaj label "ToVenore". W venore zrób waypointy do Aldo, a przy nim dodaj label "RepairSoft", po czym zrób drogę powrotną na statek, a na nim dodaj label "ToXXX" (XXX - nazwa miasta z którego przypłynąłeś, może być napisana w skrócie). Stwórz drogę pod bank w to samo miejsce, w którym dodałeś pierwsze labele ("BP", "CheckSoft", "GoRefillSoft", "WithdrawSoft"), a następnie dodaj tam label "NoRefillSoft".

6.1. Dodaj label "DepositGold" i kolejny "Bank".

7. Stwórz waypointy do magic shopu (sklepu z potionami) i dodaj tam label "potions".

7.1 (pomiń ten punkt jeżeli grasz knightem) z magic shopu stwórz waypointy do miejsca, w którym będziesz kupował amunicję, jeżeli w tym samym miejscu gdzie kupowałeś potiony - dodaj kolejny label bezpośrednio pod poprzednim "BuyAmmo".

7.2 (pomiń ten punkt jeżeli grasz knightem)Jeżeli grasz RP i chcesz, aby postać kupowała assassin stars, zrób waypointy na statek, następnie dodaj label "ToGoroma", jeżeli z danego miejsca nie możesz tam płynąć to stwórz label "ToXXX" (xxx - miasto, z którego można płynąć na goromę), a następnie dodaj ten właściwy. W goromie stwórz waypointy do NPC, który sprzedaje assassin stars i dodaj label "BuyAmmo", następnie zrób drogę na statek i dodaj labele powrotne. "ToXXX" i na kolejnym statku "ToXXX" (XXX - nazwy miast). Jeżeli jesteś już na statku we właściwym mieście, przejdź do punktu 8.

8. Przyszła pora na zrobienie waypointów na wybrane expowisko. (osobiście używam tylko "add stand" - mniejsze ryzyko, że coś zepsujesz). Kiedy jesteś na miejscu, w którym zaczynasz expić, stwórz label "GoHunt" (zapamiętaj miejsce, w którym zaczynasz), następnie zrób tzw. "pętlę", czyli waypointy do okoła expa, wszędzie tam gdzie postać ma biegać i wróć do miejsca, w którym dodałeś label "GoHunt". Na tej samej kratce (sq), dodaj label "Checkpoint", i tuż pod nim kolejny "Leave".

9. Stwórz drogę z expowiska do depo (ważne żebyś stworzył drogę do depo na tym samym poziomie na którym zaczynałeś tworzyć waypointy).

Gratulacje! Właśnie skończyłeś ustawiać Walkera. Pozostało już tylko skonfigurować poszczególne funkcje. :)

Otwórz załączony przeze mnie plik konfiguracyjny (najlepiej przez Notepad ++, Sublime Text bądź inny program obsługujący język LUA).

10. Opiszę teraz które linijki skryptu powinieneś edytować:

1) od 5 do 9 (wpisz nazwy plecaków w wyznaczone miejsca).
2) od 19 do 31 (minimalna ilość (cap, mp, hp, amunicji) - postać wraca na refill przy tej ilości, max - postać dokupuje dokładnie do tej ilości (mp, hp, amunicję)).
3) 36 - zostaw "true" jeżeli chcesz żeby postać wylogowała przy 16h staminy, zmień na "false" jeżeli nie chcesz.
4) 37 - "true" jeżeli grasz rp/ms/ed, "false" jeżeli grasz knightem.
5) 150 i 151 - opisane w pliku (na zielono)
6)od 161 do 204 - tutaj tworzysz travele np. do Venore jeżeli chcesz aby postać tam płynęła. Przykład:

elseif (labelName == "ToVenore") then
print("Plyne do Venore")
Walker.Stop()
Creature.Follow("Captain Fearless")
wait(2000,2500)
Self.SayToNpc({"hi", "Venore", "yes"}, 65)
wait(1000,1500)
Walker.Start()

11. Otwórz menu w xenobocie, wybierz "scripter", znajdź plik konfiguracyjny, który Ci wysłałem, wybierz go i kliknij "Execute Script". Teraz ponownie otwórz menu i wybierz z listy "Settings". Znajdź małą ikonkę "+", kliknij na nią, a następnie w lewym dolnym rogu okna kliknij "Yes". W lewym dolnym rogu (Rename To:) wpisz nazwę swojego skryptu (np. Raty Thais FULL AFK). Teraz z dwóch przycisków "All" Wybierz ten, który jest wyżej i kliknij na niego. :)

11. Gratulacje! Właśnie stworzyłeś swój pierwszy skrypt 100% AFK! Teraz pozostało ustawić looter, targetting i support. Myślę, że tych funkcji nie muszę wyjaśniać, bo jest wiele poradników na ten temat. :)

laza16
12-02-2015, 08:50 PM
Dzięki, dziś sprawdzę , możesz przerobić config tak aby bot mógł kupic GFB i AVA? bo poki co nie ma takiej możliwości :(

laza16
12-02-2015, 10:33 PM
Witam nie działa zmarnowałem 2 godziny, zamieszczam pliki do wglądu.Skrypt to venore dc-3 dla profesji magicznych (targeting,lot,leczenie jeszcze nie zrobione)

XenoScript Error:
Script: Czougista Config.lua
Line #: 53
Chunk: C:\Users\Acer\DOCUME~1\XenoBot\Scripts\\Czougista Config.lua
Error: ')' expected near '='
This is an error with user-input and should not be reported as a bug with XenoBot.

germanzel
12-04-2015, 06:06 PM
Dokładnie, również chciałem przetestować, ale nie działa.

softbzero
01-16-2016, 07:35 AM
To nie jest robienie skryptów od podstaw, to jest podstawianie labeli pod skrypt. W ogóle nie powinienes tutaj byc zlodzieju :) mam nadzieje ze konto ci w koncu zbanują (wiesz o czym mówię).

gilbertobal
01-21-2016, 05:22 PM
English please